Блендер дійсно незамінна річ на кухні. Потрібно швидко нашаткувати овочі на салат або зробити смузі зі свіжих фруктів – з усім цим він допоможе. Блендер – відмінна альтернатива кухонному комбайну, найчастіше його можливостей вистачає, щоб закрити більшість завдань на вашій кухні. 

Поговоримо про те, якими бувають сучасні блендери, і для яких саме цілей раціонально використовувати ті чи інші їх різновиди. Якщо ж ви хочете підібрати для себе блендер, але технічні подробиці вам не цікаві – ми підготували для вас ТОП 15 моделей блендерів котрі варто купити в 2021


Зміст: 

           критерії вибору 

           критерії вибору 


 

Занурювальні блендери

Приклад погружного блендера


Заглибний блендер являє собою ручку, в якій змонтований двигун і є гніздо-перехідник, для закріплення насадки. Ручка може бути пластиковою, металевою або комбінованою. Основною, в таких пристроях, є так звана насадка-блендер. 

 За допомогою заглибного блендера ви можете змішувати, збивати, подрібнювати продукти в будь-якій посудині. Наприклад, перетирати суп на пюре просто в каструлі. Якщо доукомплектувати такий блендер подрібнювач та кількома додатковими н насадками у нас вийде багатозадачний комбінований пристрій. 

 

Плюси

Мінуси

Мобільність і компактність. Потребує мало місця для зберігання. 


 

Заглибний блендер потрібно постійно тримати в руках і утримувати кнопку "пуск", щоб він працював. 


 

Зручно подрібнювати невеликі порції продуктів. Можна міняти положення ножів в посудині (на відміну від стаціонарних блендерів). 

Працювати пристроєм у відкритій неглибокій посудині потрібно акуратно, інакше можна розприскати продукти. 

Універсальний. Занурювальний блендер, у відповідній комплектації, може замінити: кавомолку, млин для спецій, кухонний комбайн, м'ясорубку, міксер.

У компактній ручці складно розмістити двигун високої потужності. Тому заглибні блендери поступаються стаціонарним моделям в швидкості роботи з великими обсягами продуктів і у можливості подрібнювати або замішувати тверді і в'язкі субстанції.



Критерії вибору погружного блендера 

 

1) Потужність  

Один з найважливіших критеріїв коли ви обираєте саме заглибний блендер. Що вищий цей параметр – то вища швидкість роботи пристрою, то легше він обробляє тверді і в'язкі продукти. Зазвичай потужність заглибних моделей знаходиться в діапазоні від 200 до 1200 Вт. Для більшості завдань на кухні вистачить моделей з 450 Вт або трохи більше. Якщо часто коле лід, мелете горіхи або робите фарш – вибирайте прилад з потужністю не меншою за 650-800 Вт. 

 

2) Швидкості і режими роботи

Стаціонарний блендер, зазвичай , може мати від 1 до 30 швидкостей. Трапляються моделі, що дозволяють налаштовувати швидкість плавно, за допомогою спеціального перемикача. Але, частіше за все, швидкостей 2-3. Звичайна, турбо і імпульсний режим.

Приклад перемикача швидкостей в заглибних блендерах


Логіка тут така – що більший набір швидкостей, то краще блендер адаптується під різні типи продуктів. Наприклад, на низьких швидкостях добре працювати в посудинах з низькими бортиками (виходить акуратніше) або обробляти в'язкі субстанції: тісто, м'ясо, густі креми. На високій швидкості якісніше подрібнення. Вона підійде для спецій, кремоподібних мас, паштетів. Що дрібніше і однорідніше ви бажаєте отримати консистенцію, то вищу швидкість встановлюйте. 

 Але моделі з 20-30 швидкостями актуальні для професійних кухарів, на кухнях ресторанів і кафе. У побутових сценаріях достатньо 3-4 швидкості. Або блендер з двома швидкостями для найпростіших завдань. 

 Імпульсний режим застосовують для горіхів, спецій і льоду. Ідея в тому, що блендер кілька секунд працює на максимальних обертах, потім вимикається і знову вмикається.

 

3) Насадки та комплектація

Приклад комплектації погружного блендера


Функціонал заглибного блендера на 30% визначається його потужністю і на 70% - його комплектацією. Від того, які насадки і додаткові аксесуари будуть у вашому комплекті залежить, наскільки універсальним в застосуванні буде пристрій.

 

Базова насадка–блендер

Базова насадка-блендер

Це купол, на довгій ніжці, на кінці якого знаходиться ніж. Купол покликаний мінімізувати розбризкування частинок продуктів з-попід лез в процесі роботи. 

 Найчастіше ніж на насадці-блендері нерозбірний, але зустрічаються моделі, в яких його можна знімати і встановлювати ножі іншої форми – що розширює можливості пристрою.

 насадка-блендер зі знімними лезами

 

Вінчик

Цю насадку використовують для збивання кремів, соусів, приготування майонезу і т.д. Як правило вінчики одинарні, але бувають і подвійні. Подвійний вінчик менше розбризкує рідкі субстанції, тому що лопаті обертаються в протилежних напрямках та стягують подрібнену масу до центру.

Комплектація блендера з різними віночками

 

Чаша подрібнювач

Моторний блок (він же ручка блендера), під’єднується до кришки чаші і приводить у рух ножі закріплені на її осі. Найпоширенішу базову чашу з подвійним лезом називають "каттер" і вона призначена для подрібнення продуктів. Насадки в подрібнювачі можуть бути різними. Наприклад, в подрібнювачі такої форми можна нарізати (за наявності спеціальних лез-терок) овочі на салати.

приклад чаші - подрібнювача

В один з роз'ємів підключається двигун, в інший закладаються овочі для нарізки. 

 Для спецій роблять спеціальні "чаші-млинки" невеликої місткості. Що більший подрібнювач, то потужніший двигун потрібен блендеру;

 

Насадка для пюре

 Насадка для пюре

Стандартна насадка-блендер занадто сильно перетирає картоплю, через що вона втрачає крохмалистість та перетворюється на клейку масу. Тому краще використовувати спеціалізовану насадку з пластиковими лопатями, вона розминає картоплю делікатніше;

 

4) Матеріал корпусу та насадок

З чого виготовлена ручка блендера не принципово. А ось насадки, переважно, варто обирати металеві. Саме такими зручніше працювати в гарячих супах та массах. Крім того, звертайте увагу на товщину металу в ножах-терках і лезах насадок-блендера, тонкі пластини легко гнуться й досить ламкі;

 

5) Довжина кабелю та акумуляторні моделі

Зазвичай довжина шнура в більшості блендерів 1-2 м. Тут треба вибирати виходячи з того, як розташовані розетки на вашій кухні. Зустрічаються також моделі з акумулятором в ручці, але вони, як правило, менш потужні і заряду їх вистачає не більше ніж на 10-15 хвилин безперервної роботи.

 

Стаціонарні блендери

Приклад стаціонарного блендера


Стаціонарні блендери на порядок продуктивніші та надійніші за заглибні. Вони складаються з моторного блоку (так званої "бази") і чаші-глека з обертовим ножем. В такому блендері набагато швидше подрібнювати великі обсяги продуктів. 

 Найкраще дані моделі підходять для приготування коктейлів, кремів, паштетів, смузі, перетирання дуже твердих і в'язких продуктів.

Окремим підвидом стаціонарних моделей є фітнес-блендери. Тут часто зустрічаються моделі на акумуляторах. Вони менш громіздкі, тому що, переважно розраховані на приготування 1 великої порції вітамінного коктейлю 0,4-0,8 літри. Комплектуються знімною герметичною склянкою, яку зручно брати з собою на тренування.

 Приклад фітнес - блендера

Плюси

Мінуси

Не займає руки. Можна включити блендер і, паралельно, працювати з іншими продуктами. Вам не потрібно постійно утримувати кнопку пуску як у випадку з заглибними моделями. 

Габаритні і громіздкі, особливо моделі високої потужності. Це водночас і плюс – так як додає стійкості на столі, і мінус, оскільки переносити його не надто зручно.


 

Швидко обробляє великі обсяги продуктів. Висока потужність дозволяє обробляти навіть тверді горіхи і колоти лід. 

Неможливо готувати невеликі порції. У багатьох моделях вказують мінімальний обсяг завантажуваних продуктів, при якому блендер буде нормально працювати (зазвичай від 200 до 350 мл).

За допомогою стаціонарного блендера набагато простіше домогтися високої однорідності паштетів, крем-супів, пюре. Річ у тім що відцентрова сила, і сила тяжіння неминуче затягують неперемолоті шматочки на обертові ножі – що знаходяться на дні чаші.

 

 

Критерії вибору стаціонарного блендера
 

1) Потужність

Більшість стаціонарних моделей мають потужність від 600 до 1300-1400 Вт. Що потужніший двигун, то кращий блендер. Разом з продуктивністю, як правило, зростає рівень шуму і ціна. 

 Моделі від 750 до 900 Вт здатні регулярно працювати з горіхами, замороженими фруктами та ягодами, колоти лід. Моделі більш ніж на 1000 Вт підійдуть якщо ви часто замішуєте густе тісто, або використовуєте блендер в якості м'ясорубки. Для роботи з м'якими речовинами вистачить моделей мінімальної потужності.

 

2) Місткість та форма чаші-глека

З обсягом все просто – розраховуйте що завантажувати до блендера десь на ⅔ максимальної місткості. А потрібну місткість чаші розрахуйте виходячи з розміру та кількості порцій, які ви готуєте.

У більшості стаціонарних блендерів глечики мають коло або овал в перерізі, але зустрічаються також чотирикутні і трикутні чаші. Також, зустрічаються глечики, у яких перетин округлий, але всередині знаходиться 3-4 своєрідні "ребра" жорсткості (подібна форма чаші часто зустрічається а блендерів Tefal). Це потрібно для приготування коктейлів і смузі, кути та грані додатково перетирають м'які продукти типу ягід і фруктів. 

Всі професійні блендери мають ребра жорсткості або чашу з кутами. У домашньому використанні якихось вирішальних переваг подібна конструкція чаші не дає;

 

3) Набір швидкостей та режимів.

Для комфортної роботи з блендером цілком вистачить підтримки 3-6 швидкостей і наявності імпульсного режиму для подрібнення твердих і складних продуктів. Наявність режимів що працюють на низьких оборотах дуже важлива якщо ви використовуєте блендер для замішування тіста.

 

4) Конструкція бази з моторним блоком

Що ширша та масивніша база, то стійкіший блендер під час роботи на високих швидкостях з твердими продуктами (биття частинок об стінки викликає паразитні вібрації корпусу). Не зайвим буде наявність прогумованих ніжок, що підвищують стабільність і стійкість приладу на столі;

 

5) Матеріали

Глечик - Може бути скляним, пластиковим або з композитного матеріалу. Пластик легкий і дешевий, але швидко стирається за активного використання. Скло, особливо термостойкое, дорожче, але й практичніше. Воно робить конструкцію важчою, але в такій чаші можна подрібнювати гарячі продукти. Найдорожче композитні чаші - вони об'єднують гідності і нівелюють недоліки пластика зі склом. Часто, на глеках трапляються мірні позначки.

Приклад глечика з мірними позначками

База - Може бути металевою або пластмасовою - це не принципово. Металева трохи міцніша, але якщо ви обережно використовуєте блендер - немає сенсу переплачувати за метал. В цілому, куди важливіше вага і стійкість бази, ніж те, з чого вона виготовлена.

 

6) Керування

Приклад управління в блендері

Може бути механічним або сенсорним, також, у блендера може бути власний дисплей з джойстиком, для навігації по меню. В цілому, великого сенсу в цифровому дисплеї або сенсорному керуванні немає, оскільки блендер - дуже простий прилад. З перемикання між набором швидкостей та 2-3 режимами зручно працювати за допомогою звичайного поворотного перемикача

 

7) Ножі 

Ножі – найважливіша після двигуна деталь блендера. Їх може бути кілька (з перехрещеними лезами) Більше лез – однорідніше і швидше подрібнюються продукти. Форма ножів теж має значення: прямі ножі краще впорається із шинкуванням, вигнуті з подрібненням. 

 Важливо, щоб ножі були виготовлені з якісної нержавіючої сталі й були добре заточеними.

 

8) Додаткові аксесуари

Приклад комплектації з млином для спецій

Млинок для спецій. Окрема мала посудина з кришкою, що вирішує проблему подрібнення маленьких порцій продуктів. Використовується у якості насадки замість основної чаші. Подібна зустрічається в комплектації блендерів Kenwood;

Носик або краник (часто знімний) – для прямого розливу з глечика соку або смузі. 

 Знімний, герметичний стакан для фітнесу.


 

Корисні додаткові функції та оснащення 

  • система захисту від перегрівання. Спеціальний запобіжник з термодатчиком, що відключає двигун як тільки температура мотора сягає критичних значень; 

  • система самоочищення. Можливість очищати блендер заливши до чаші воду і попрацювавши на холостому ходу; 

  • підтримка програм для подрібнення. Зустрічається в найпросунутіших моделях, дозволяє задати послідовне перемикання швидкостей і режимів для обробки. Це потрібно, наприклад, якщо ви хочете зробити паштет з м'яса, тоді, спочатку, воно перемелюється на низьких обертах, а потім, на максимальній швидкості, щоб домогтися гладкої, однорідної текстури; 

  • дискові ножі для шинкування - потрібні, щоб швидко нарізати овочі на салати.

 

Підсумки 

Якщо коротко резюмувати все, що ми розповіли про блендери виходить що для: 

  • заглибних і комбінованих пристроїв найважливіші потужність та комплектація, оскільки вона визначає можливості блендера; 

  • для стаціонарних моделей важливі: потужність, стійкість, об'єм чаші і форм-фактор (фітнес блендери).


Який би тип блендера ви не вибрали, звертайте увагу також на: 

  • наявність офіційного представництва компанії виробника в Україні, аби вам було забезпечене гарантійне обслуговування; 

  • можливість купити окремі деталі і насадки та їх сумісність з іншими моделями одного й того самого бренду; 

  • якість складання та виготовлення - про які можна дізнатися за відгуками в мережі. 

 

Якщо ви користуєтеся пристроєм не часто і для простих завдань – вибирайте блендери Vitek, Scarlett, Saturn, Rotex – від бюджетних брендів. Якщо хочете надійності за інтенсивної експлуатації, та 2-3 роки гарантії – звертайте увагу на А-бренди:

  • Philips – великий світовий виробник техніки найрізноманітнішого призначення;

  • Braun – німецька побутова техніка високої якості;

  • Gorenje – словенська компанія, один з найбільших європейських виробників техніки.

Слід зазначити, що це дуже загальна рекомендація, позаяк у бюджетних брендів є просунуті моделі, а у знаних брендів – бюджетні лінійки з найпростішим функціоналом.